3D scan als basis voor ontwerp
Aan de Bloemsingel in Groningen, naast de gebouwen van het UMCG, staat het voormalige gebouw voor fysiologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De RuG renoveert en verduurzaamt het gebouw. We hebben het pand met al zijn details 3D in kaart gebracht.
Het prachtige gebouw werd in 1911 ontworpen door architect J.A.W. Vrijman, ook architect van het academiegebouw van de RuG in het centrum van Groningen. Er is later nog een stuk aan het gebouw aan de Bloemsingel toegevoegd met een collegezaal, maar ook dit nieuwere deel is ondertussen flink verouderd en aan vervanging toe. Het pand is al een tijd niet meer in gebruik, wat natuurlijk jammer is. Als onderdeel van de nieuwe Healthy Aging campus krijgt Bloemsingel 1 een nieuwe bestemming. Het wordt de basis voor het University College Groningen. Een deel wordt vernieuwd. De RuG wil het karakter van het gebouw met zijn bijzondere ornamenten en uitstraling behouden.
Om een nieuw plan te kunnen maken is het belangrijk om een gedetailleerd beeld te hebben van wat er nu is. Het gebouw heeft veel kleine ornamenten, kamers en gevelonderdelen. De beschikbare tekeningen waren in de loop der jaren verouderd. Hier kwam Archipunt om de hoek kijken. Onze opdracht was om een 3D-model voor het ontwerpteam op te leveren. Daarvoor hebben we een 3D-scan gemaakt, die een resulteerde in een pointcloud. Vanuit die puntenwolk hebben we het gebouw in 3D gemodelleerd. Bij het modelleren hebben we in het bijzonder aandacht besteed aan de ornamenten. “Ornamenten en gevelversieringen zijn vaak het ondergeschoven kindje, maar in dit project was dit belangrijk voor de opdrachtgever,” vertelt Jason, een van de modelleurs van dit project. “De ornamenten zijn in beeld gebracht om ze te kunnen archiveren, maar ook zodat ze waar nodig hersteld kunnen worden.”