Circulair verbouwen
Ons kantoorpand aan het Oeverkruid was dringend toe aan een moderniseringsslag. Het is een pand dat rond 2000 is gebouwd en net als zoveel kantoorpanden, een stalen doos.
Onze architect Annette zegt daarover: “Dit gebouw is haastig en liefdeloos gemaakt en dat kun je overal aan zien. Onlogische aansluitingen, slechte kwaliteit bouwmaterialen, bouwfouten; noem maar op.”
Volgens Annette is de kwaliteit van een bouwwerk, of het nu een stalen doos is of een karakteristiek pand, heel belangrijk als je nadenkt over circulair verbouwen. “Als iets karakteristiek is of kwalitatief goed gebouwd dan is het veel makkelijker om delen van het gebouw te behouden. Ook goede kwaliteit materialen maakt hergebruik makkelijker. Nu vraag ik me bij ieder onderdeel af of het wel de moeite waard is om het te behouden.” Ze denkt dat dit deel van circulair bouwen onderbelicht is in de gesprekken die hierover worden gevoerd. “Het gaat vaak over nieuwbouw en dat is relatief eenvoudig circulair te doen. Je hebt overal invloed op. Bij verbouw loop je tegen hele ander uitdagingen aan. Je basis is een casco dat niet is gebouwd vanuit de circulaire gedachte. Het is gebouwd om af te dichten met kit, pur en lijm.”
De moeite doen voor een tweede leven
Een ander onderbelicht aspect is de emotionele waarde van een gebouw. “Een gebouw dat met liefde is gemaakt wil je graag behouden. Ook als het niet 100% voldoet aan de nieuwe eisen. Liefde voor een gebouw maakt dat je moeite doet om het een tweede leven te geven. En iedereen weet wel dat níet bouwen het meest duurzame is dat je kunt doen.”
Ondanks de kwaliteit van het gebouw blijft het casco staan en wordt het interieur zo netjes mogelijk ontmanteld. Elk onderdeel wordt bekeken op de mogelijkheid om te hergebruiken. Annette haar intrinsieke motivatie om deze verbouwing zo circulair mogelijk voor elkaar te krijgen is groot. Enerzijds om te laten zien dat het kan en anderzijds omdat er op deze manier uiteindelijk veel minder op de afvalhoop terecht komt dan bij volledige sloop. Ze streeft ernaar het interieur nu zó te maken dat dit waarde toevoegt, ook voor volgende eigenaren. Dat het de moeite waard is om te behouden.