Constructies voor woonzorg-complexen

Woonzorgcomplexen lijken steeds meer op gewone appartementen-complexen.

De wooneenheden zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van gewone woningen. En dat geldt ook voor de draagconstructie, die we tegenwoordig altijd uitwerken in BIM.

Sinnehiem, Haulerwijk

Een mooi voorbeeld (zie foto boven) daarvan is woonzorgcomplex Sinnehiem in Haulerwijk. Voor opdrachtgever Habion hebben we van het complex de hoofddraagconstructie in beton en kalkzandsteen uitgewerkt. Samen met architect IAA hebben we het gebouw in BIM gemodelleerd. Mede door een goede afstemming tussen de architect en ons verliep het ontwerpproces vloeiend, wat de kwaliteit van het gebouw ten goede is gekomen.

Het Reinaldahuis, Haarlem

Een verschijning die meer aandacht vroeg is het Reinaldahuis in Haarlem. Bij het door Alberts en van Huuts architecten ontworpen gebouw lijkt alles scheef te staan. Maar schijn bedriegt; de constructie lijkt ingewikkelder dan hij is.

Als hoofdconstructeur hebben we samen met de architect gezocht naar ritme en regelmaat in de constructie. Het grootste deel van de constructie is eenvoudiger dan je zou denken. Overigens geldt dat niet voor de hele constructie: in het atrium is een gelamineerde houten ligger van 30 meter lang en 2,5 meter hoog aangebracht. Dat heeft wat gevergd van onze creativiteit, maar was heel mooi om in een constructie te integreren.

De Hippolytushoes, Middelstum

Ook minder opvallende elementen kunnen een uitdaging zijn. In Middelstum staat het woonzorgcomplex Hippolytushoes. Het complex is ontworpen door het Groningse Team 4 architecten. In opdracht van Woonzorg Nederland waren wij hoofdconstructeur bij het project. De architect wilde hoogwaardige buitenruimtes bij de appartementen, dat vertaalde zich in balkons met een uitkraging van maar liefst 2,5 meter. Om dat in prefab beton uit te voeren vergt heel wat rekenwerk en wapening.

De bewoners merken daar uiteindelijk niets van, die hebben een fijn, ruim balkon met prachtig uitzicht.

Met BIM problemen voorkomen

De draagconstructies van woonzorgcomplexen bestaan vaak uit kalkzandstenen wanden en prefab betonnen vloeren. Dit zijn relatief eenvoudige constructies. Tóch werken we die tegenwoordig altijd uit in BIM. We zijn er van overtuigd dat dit veel bouwproblemen voorkomt; zoals bijvoorbeeld een situatie in het zuiden van het land, waar we een aantal jaren geleden bij betrokken waren.

Bij het ontwerpen van de draagconstructie voor dat complex, werkten we nog niet met BIM. Het was een lastige locatie waar we een bijzondere funderingsconstructie hebben ontworpen. Jaren na de oplevering werd er scheurvorming in het complex aangetroffen. De eigenaar dacht dat het de bijzondere fundering was, die problemen gaf.

Na onafhankelijk onderzoek bleek dat er iets heel anders aan de hand was. Al tijdens de bouw was, zonder afstemming met ons (de hoofdconstructeur), een grote sparing gemaakt in een dragende betonnen wand in de parkeerkelder. De sparing was bedoeld om ventilatiekanalen doorheen te voeren. Dit leidde tot verminderde draagkracht en veroorzaakte de constructieve problemen.

Onze constructeur verhaalt: “Er was zo’n groot stuk wand verwijderd. Dat wat overbleef leek meer op een kolom dan op een wand. Als alle partijen toen al in BIM hadden gewerkt, dan hadden we samen dit probleem waarschijnlijk kunnen voorkomen. De installateur had dan van te voren alle grote kanalen in het gebouw in kaart gebracht, en wij hadden de wapening in de betonwand anders ontworpen. Nu was zonder overleg een groot stuk wapening weggehaald, met alle problemen van dien. De maatregelen om de situatie te verhelpen zijn inmiddels uitgevoerd en het pand is nu weer helemaal veilig. We zijn blij dat dit soort afstemmingsproblemen veel minder vaak voorkomen nu we met BIM werken.”

Uitgelicht

  • Sterk rekenwerk
  • Goede afstemming
  • Meerwaarde van BIM
Bekijk alle cases