Duurzame dorpshuizen
Bibliotheek of kinderopvang, vogelshow of zorgcafé: er gebeurt van alles onder de daken van onze dorpshuizen. Ze vervullen al meer dan honderd jaar een belangrijke sociale functie in dorpen. Veel dorpshuizen zijn dan ook al vele tientallen jaren oud en sommige zijn zelfs monumentaal. Om de dorpshuizen hun centrale rol te laten houden, moeten de panden klaar gemaakt worden voor de toekomst.
Daarbij is het vooral van belang, dat ze worden verduurzaamd, vooral wat betreft energiegebruik.
In Drenthe staan ruim tweehonderd dorpshuizen. Geen gebouw daarvan is gelijk. Van al die dorpshuizen zijn er in elk geval vijfendertig met cultuurhistorische waarden. Dat bleek uit een onderzoek van Wijnand Galema, een architectuurhistoricus die twee jaar geleden veel Drentse dorpshuizen in kaart bracht. Een ding hebben ze gemeen: ze verbruiken veel meer energie dan tegenwoordig nodig is. Oude en niet goed ingeregelde verwarmingsinstallaties, en het ontbreken van (voldoende) isolatie zorgen voor hoge energierekeningen en veel CO2-uitstoot.
Karakteristiek en monumentaal
De provincie Drenthe wil dat veranderen. Daarom zijn ze een pilotproject gestart rondom de vraag: Hoe kunnen de dorpshuizen met cultuurhistorische waarden slim verduurzaamd worden? Daarmee werkt de provincie enerzijds aan de klimaatdoelen en anderzijds aan het behoud van cultuurhistorisch erfgoed.
De pilot richtte zich op tien vrij complexe gebouwen, namelijk de dorpshuizen met monumentale, dan wel karakteristieke cultuurhistorische waarden. Archipunt en M3energie hebben voor elk gebouw de bouwkundige en installatieverbeteringen in kaart gebracht. Op basis daarvan zijn vervolgens twee scenario’s uitgewerkt. Voor 2030 en 2050, waarbij de investeringen en opbrengsten in beeld zijn gebracht en ook de CO2-reductie is bekeken.