Gewoon wonen
“De naam Patyna is een afgeleide van patina. Patineren is het natuurlijke proces van veroudering van bijvoorbeeld edelmetalen, zoals brons. Onder invloed van de tijd ontstaat een waas van veroudering, die een prachtige doorleefde en waardevolle uitstraling geeft. Dit is ook hoe wij onze cliënten zien. Als mensen, die onder invloed van de tijd, steeds mooier en rijker worden, maar in hart en geheugen glanzend brons gebleven zijn.”
Bovenstaande citaat komt van de website van Patyna, een zorginstelling. Zij waren onze opdrachtgever voor het constructieontwerp en de bouwbegeleiding voor de nieuwbouw van het zorgcomplex De Finke in Koudum.
Een thuis met toekomst
Patyna heeft een bijzondere vastgoedvisie. Hun motto is ‘gewoon wonen’; het doel is om alle cliënten zich thuis te laten voelen op de plek waar ze wonen. Of ze nu dementerend zijn, somatische klachten hebben of een verstandelijke beperking. In de praktijk betekent dit dat elke bewoner een appartement heeft met dezelfde indeling, op de begane grond. Elke woning heeft een privé buitenruimte. Voor het woongebouw als geheel, en het gebied waar het in ligt, zocht Patyna naar een uitstraling die past bij de bewoners: prachtig, doorleefd en waardevol. De vijf woongroepen zijn kleinschalig en staan als losse ‘schuurvilla’s’ in een tuin. Voor de mensen die hier wonen is dit overzichtelijk en voor de nachtdienst? Die lopen gewoon buitenom van villa naar villa.
Omdat de maatschappij voortdurend veranderd was de aanpasbaarheid van de zorgappartementen een belangrijk ontwerpuitgangspunt; zodat deze later bewoond kunnen worden door gezinnen of andere doelgroepen. Een extra investering, maar één die past bij de kijk van Patyna op de gemeenschap waarin ze werken.
KAW, de architect van het geheel, heeft de plattegrond zo ontworpen dat, met wat kleine aanpassingen, de begane grond en de zolder samen een eengezinswoning kunnen worden. Dat had gevolgen voor ons constructieontwerp. We hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met een trap(gat) dat er nu nog niet zit en de constructie is zwaarder ontworpen dan nu nodig is. Zo kunnen we in de toekomst wanden weghalen of plaatsen, om een andere indeling te maken.
Volharding en creativiteit
De uitdaging van dit project zat deze keer niet zozeer in de techniek. De echte volharding zat in het ontwikkel- en ontwerpproces. Het ambitieuze plan van Patyna stamt uit 2015. Samen met KAW waren wij vanaf het begin betrokken en hebben we een haalbaarheidsplan gemaakt. Financieel was er een fikse uitdaging. Patyna wilde een ontmoetingsruimte en een eerstelijnszorgcentrum (De Kas) creëren om de gemeenschap te dienen, maar daar was nog geen financiering voor. Ook de aanpasbaarheid van de appartementen bracht extra constructiekosten met zich mee. Het zoeken naar middelen om alles te kunnen bekostigen was een taai en langdurig proces.
Uiteindelijk is het gelukt om de appartementen toekomstbestendig te bouwen. Door volharding van onze opdrachtgever én de tomeloze inzet en creativiteit van alle partijen zijn we tot een financieel haalbaar plan gekomen. Voor ‘De Kas’ geldt dit voorlopig nog niet, maar wie weet volgt dit ooit….als een prachtig glanzend bronzen hart van de gemeenschap in Koudum.