Hoe verduurzamen we het Hunebedcentrum in Borger?
In een eerder artikel vertelden we over hoe Aron en Hans het routeplan voor verduurzaming van het Hunebedcentrum in Borger opstelden. Ze bedachten meerdere maatregelen aan de hand van Total Cost of Ownership (TCO) die het bestuur van het museum kon nemen om het archeologische museum duurzamer te maken. Het Hunebedcentrum kon goed met het plan uit de voeten, en al snel volgde de logische vraag: hoe gaan we deze maatregelen bekostigen? Met deze vraag ging onze collega Miranda samen met Bert Pathuis van B+E aan de slag.
Toekomstplannen
In het eerder opgestelde routeplan is een korte termijn- en een lange termijnplan gemaakt, gebaseerd op de verduurzamingsplannen van de overheid waarbij ze in 2030 richt op 55% minder CO2 uitstoot en in 2050 ernaar streeft om Nederland klimaatneutraal te laten zijn. Er zijn daarom twee scenario’s uitgewerkt in het oorspronkelijke plan: scenario 2030 en scenario 2050.
Een inzichtelijk kostenoverzicht
Om het Hunebedcentrum verder te helpen zijn Miranda en Bert aan de slag gegaan met het maken van een haalbaarheidsplan. Hierbij is onder andere gekeken naar de exploitatielasten van het museum, de kosten van de voorgestelde verduurzamingsmaatregelen en de toekomstige exploitatielasten. Vervolgens is aan de hand van een cashflowberekening inzichtelijk gemaakt wat het archeologisch museum in de volgende jaren door de investeringen kan besparen.