Lego, blokken en balk-ankers
“Goedemorgen. We komen voor de bouwkundige inspectie.”
Dit is zeker de laatste tijd een veelgehoorde zin als het gaat om gebouwen. Een inspectie die om uiteenlopende redenen kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning, maar ook als je wilt isoleren en niet weet of dit mogelijk is. Of als nulmeting wanneer er rondom je gebouw iets gaat gebeuren dat trillingen kan veroorzaken. Een inspectie heeft altijd hetzelfde doel: kijken hoe het gebouw is opgebouwd en hoe het erbij staat. Het inspecteren van een gebouw wordt veelal door een bouwkundige uitgevoerd. Het is echter verstandig om ook een constructeur bij de inspectie mee te laten kijken. Waarom?
Iedereen die in z’n jeugd met Lego heeft gebouwd zal dit herkennen. Een huis gebouwd uit Lego was veel steviger dan een huis gebouwd met houten blokken. Je moest écht wel je best doen om een Lego-woning weer te slopen, terwijl je er bij de houten blokhut zo met een speelgoedauto doorheen kon rijden. Wat is dan het geheim van de Lego-woning?
Je ziet dat deze zijn sterkte haalt uit de unieke verbinding tussen de steentjes. Nét zo zijn aansluitingen in een gebouw van belang voor de sterkte en dáár komt de kennis van de constructeur om de hoek kijken. Want welke verbindingen zijn nu echt van belang? En waar zitten deze in een gebouw verstopt?