Duurzame versterking van woningen in provincie Groningen
Bij Archipunt zetten we ons graag in voor de verduurzaming van woningen in Noord-Nederland. Sinds 2023 doen we dit ook ter invulling van Maatregel 28 van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor woningen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen.
Op 24 februari 2023 werd het rapport ‘Groningers boven gas’ gepubliceerd, het resultaat van het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning in Groningen. Twee maanden later kondigde het kabinet de nieuwe aanpak ‘Nij Begun’ aan, waarin 50 maatregelen zijn opgenomen, een uitwerking van de aanbevelingen van de commissie. Eén van de maatregelen is Maatregel 28. Binnen deze maatregel krijgen eigenaren de optie om de versterking te koppelen aan het aardgasvrij-gereed maken van hun woning. Hierbij is het wel van belang dat de woning voldoet aan de door NCG gestelde eisen voor Maatregel 28.
Aardgasvrij of aardgasvrij-gereed?
Maar wat is nu het verschil tussen aardgasvrij en aardgasvrij-gereed? Aardgasvrij-gereed houdt in dat de schil van de woning wordt geïsoleerd volgens de nieuwe norm van woningisolatie. Daarmee is de woning voldoende geïsoleerd om af te stappen van het gas. Echter zijn er dan nog geen installaties als een warmtepomp, zonnepanelen of inductie toegepast. Hierin zit ook direct het verschil met een woning die aardgasvrij is en die dus van het gas af kan. In deze woning wordt geen gas meer gebruikt voor bijvoorbeeld het verwarmen en/of koken.
Om teveel vertraging in het versterkingsdossier te voorkomen, heeft de NCG gekozen voor het aardgasvrij-gereed maken van woningen, in plaats van het volledig aardgasvrij maken. Het aanbrengen van de hierboven genoemde installaties is dan ook niet in maatregel 28 inbegrepen. Kijk hier voor meer uitleg over Maatregel 28.
Maatwerk
Het versterken van woningen in het kader van Maatregel 28 biedt een mooie kans om naast de versterking ook gelijk de duurzaamheid en het wooncomfort van de woning te verbeteren. Bij Archipunt geloven we daarvoor in maatwerkoplossingen die zowel uitvoerbaar als uitlegbaar zijn. Daarom gaan we samen met de bewoner en de NCG op zoek naar een oplossing die past bij de specifieke behoeften van hun woning, rekening houdend met factoren zoals de leeftijd van de woning en technische mogelijkheden.
Onze werkzaamheden omvatten een grondige aanpak, waarbij we beginnen met een bureaustudie van het adres. Vervolgens wordt een opname op locatie ingepland. Tijdens deze opname doen we een energiescan en bespreken we uitgebreid met de bewoner hoe de woning gebruikt wordt en wat hun eigen woon en comfort wensen zijn. De resultaten worden verwerkt in een gedetailleerde adviesrapportage. Deze rapportage bevat onder meer een lijst en een bouwkundige uitwerking met de geadviseerde maatregelen, een ventilatieberekening en -advies en een analyse van het warmteafgiftesysteem. Ook worden installaties en het vermogen van deze installaties weergegeven die noodzakelijk zijn voor de bewoner, mochten ze de keuze maken om de woning gasloos te gaan verwarmen. Dit rapport vormt vervolgens de basis voor het integreren van de voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen in de versterkingsmaatregelen.
Verduurzaming bij Archipunt
De focus van Archipunt ligt niet alleen op het versterken van woningen, maar ook op het creëren van duurzame en energiezuinige leefomgevingen met een prettig woonklimaat. Onze kennis van verduurzaming zetten we dan ook veel breder in, zoals bijvoorbeeld voor de verduurzaming van Rijksmonumenten, het verduurzamen van eerstelijnszorg, musea en het toepassen van zonnepanelen. Door onze expertise en toewijding aan duurzaamheid kunnen we bijdragen aan een duurzame toekomst voor Noord-Nederland.
Als u meer wilt weten over onze aanpak en hoe wij uw woning of bedrijfspand kunnen verduurzamen, neem dan gerust contact met ons op.