Gebinten in beeld
Wonen in een oude boerderij, voor veel mensen is het een droombeeld. Maar om van een historische gebintenschuur een moderne woning te maken, die er nog steeds uitziet als een originele stal, is niet eenvoudig. Onze architect vertelt hoe zij zo’n ontwerpgave aanpakt.
Het was de nieuwe eigenaren direct duidelijk, dit was de plek waar zij met hun gezin, ouders en dieren wilden wonen. Een oude boerderij met voorhuis en daarachter een originele gebintenschuur. Hier wilden ze hun meergeneratiewoning voor twee huishoudens realiseren.
Het voorhuis van de boerderij is altijd het woongedeelte geweest. Onze architect Jolanda legt uit waar de uitdaging zit: “Dat voorhuis laat zich wel indelen. De ontwerpopgave zit in de schuur. Hoe pas je daar het woonprogramma in, met licht en privacy, zonder de ruimtelijkheid te verliezen?”
Van oudsher werd de schuur gebruikt voor opslag en het houden van vee. Een prachtige houten gebintconstructie staat midden in de ruimte, op een vloer van grond, baksteen en beton. De constructie is indrukwekkend en de ruimte imposant, maar de schuur is ook tochtig en donker.
Een toren met uitzicht
De nieuwe eigenaren wilden de houten constructie blijven zien, maar ook goede isolatie. Ze waren op zoek naar een ontwerp dat er uitspringt. Hoe pak je zo’n ontwerpgave aan? “Het begint met ter plekke kijken. Dat is echt noodzakelijk. In de schuur staat een van de gebinten vlak voor de brandmuur die voorhuis en schuur scheidt. Daardoor ervaar je de hoogte van de ruimte heel goed. Dat beeld heb ik willen vasthouden”, zegt Jolanda. “Dat ruimtelijke beeld blijven ervaren was niet eenvoudig, omdat een deel van die grote ruimte ingedeeld wordt in kamers. Daarmee raak je de ruimtelijkheid kwijt.”
Jolanda heeft het opgelost door een nieuwe wand in de schuur te plaatsen, precies één stramien verder de schuur in dan de brandmuur. Achter die nieuwe wand zitten nu de slaapkamers en de bijkeuken. Vóór die nieuwe wand staat het gebint. Zo heb je nog steeds het beeld van het spant dat vlak voor die hoge muur staat, alleen is de wand een paar meter opgeschoven.
De badkamer en werkkamer heeft Jolanda in het midden voor de wand geplaatst, bovenop elkaar, als een uitkijktoren (zie de foto’s hieronder). De toren is de blikvanger in de ruimte, die ook het woongebied in plekken verdeelt. Dat maakt het woongebied intiemer en makkelijk in te richten. De afwerking van dit bouwdeel is heel bepalend voor de ruimte, zowel visueel als akoestisch.