Graven in de geschiedenis
Stel: je bent een grote nieuwe vijver aan het aanleggen in je tuin en tijdens het graven vind je een oude potscherf. Het lijkt niet bijzonder, maar toch leg je hem even aan de kant.
Achteraf zoek je op het internet en kom je erachter dat je op een bijzonder stukje grond woont. De grond heeft een hoge archeologische waarde. Met het graven van de nieuwe vijver, ben je ineens diep de geschiedenis in gedoken. Die potscherf kan zomaar een belangrijk stukje historie zijn!
Schatten in de bodem
Noord-Nederland heeft één van de oudste cultuurlandschappen. Je vindt er onder meer oude kerken, borgen en oude borgterreinen, vestingwerken, oude boerderijplaatsen en een prachtig wierdenlandschap (“terpen” in Friesland). In Noord-Nederland zijn nog ongeveer 500 van deze oude woonheuvels, het grootste deel is al eerder verloren gegaan. Deze terpen en wierden hebben eeuwenlang de bewoners van deze regio beschermd tegen het water. Nu beschermen ze de geschiedenis, die in al deze eeuwen in de grond is opgestapeld. In de terpen en wierden die al zijn afgegraven of waar al veel archeologisch onderzoek is gedaan, zijn veel schatten uit het verleden gevonden. Zo wordt de wierde bij Ezinge bijvoorbeeld ‘het Pompeï van het Noorden’ genoemd!
Onderzoek in archeologische gronden
In een landschap dat zo rijk is aan geschiedenis, is het logisch dat ook Archipunt regelmatig te maken krijgt met dat wat er in de grond bewaard is gebleven. Zo doen we in het kader van de versterkingsopgave bijvoorbeeld funderingsonderzoeken, ook op terreinen met archeologische waarden. Hierbij kunnen we te maken krijgen met historische boerderijplaatsen, gronden met hoge verwachting onder de kleilaag, oude borgterreinen, historische kernen, gronden met hoge verwachting uit de Steentijd en zelfs Rijksbeschermde archeologische terreinen. Daarnaast doen we veel onderzoek in wierdendorpen. Een deel van deze oude wierden is Rijksbeschermd.