Presentatie pilot verduurzaming Drentse dorpshuizen
In februari zijn we in de provincie Drenthe gestart met het beoordelen van de energiezuinigheid van tien dorpshuizen met erfgoedwaarden. De eindpresentatie was op 5 juli in dorpshuis de Tille in Witteveen. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar was aanwezig om de resultaten in ontvangst te nemen.
Samen met M3 energie en DAAD architecten hebben we een advies geschreven voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de tien dorpshuizen. Onze collega Aron vertelde de toehoorders dat het verduurzamen van de gebouwen in alle gevallen loont. In ons advies hebben we gekeken tot 2030. De besparende maatregelen die we hebben voorgesteld verdienen zich voor die tijd terug. Rob Hendriks van DAAD architecten maakte in zijn presentatie via prenten per dorpshuis beeldend hoe ze mogelijkheden zien voor het toekomstbestendig maken van de dorpshuizen. Op de platen zijn de energiebesparende maatregelen verwerkt, zodat de besturen van de dorpshuizen er zelf mee verder kunnen.
De avond werd afgesloten met een rondleiding om en door het dorpshuis. Cultuurhistoricus Wijnand Galema vertelde daarbij over de ontstaansgeschiedenis van dorpshuis de Tille. We hebben onder andere geleerd dat het ijzeren kunstwerk voor het gebouw een geit is. Witteveen is een ontginningsdorp dat ontstaan is in 1926 als werkverschaffingsproject op het Balingerveld. Gezinnen die hier terecht kwamen kregen allemaal een geit om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Hierdoor zijn geiten onlosmakelijk verbonden met het dorp Witteveen.
Wil je meer weten over de pilot lees dan het stuk op de website van de provincie Drenthe.