Tot de puntjes in beeld
In maart hebben wij, modelleurs Jeffrey en Marcel, een gastles over 3D-modelleertechnieken gegeven aan studenten van het Alfa College in Groningen.
De tweedejaars bouwkundestudenten hebben kennis gemaakt met verschillende technieken en software die Archipunt inzet om gebouwen 3D in kaart te brengen. Het thema van de middag was ’tot de puntjes in beeld’. Om tot een goed 3D-beeld van een gebouw te komen, gebruikt Archipunt verschillende hulpmiddelen. We hebben de studenten laten zien hoe we bij ons deze kennis in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld bij schadeopnames, bouwkundige rapportage, versterkingsadviezen, ontwerpopdrachten en het uitwerken van prefab beton.
We hebben geschetst waar Archipunt voor staat en wat de globale werkzaamheden van ons bedrijf zijn. Daarna hebben we uitgelegd hoe we met BIM en Dynamo binnen Archipunt werken en een hands-on uitleg gegeven van het 3D-scanproces. Van tevoren hebben we hun klaslokaal met onze Leica 3D-scanner in kaart gebracht. Die point cloud (een foto die door middel van puntjes geometrie inzichtelijk maakt) hebben we gebruikt om te demonstreren hoe je daar in Revit (3D tekensoftware) mee werkt. Ook hebben we verteld op welke manieren een BIM model tot stand komt.
Om het verschil te duiden tussen ‘little BIM’, waar gegevens worden uitgewisseld binnen de organisatie zelf, en ‘big BIM’, waarbij externe partijen betrokken zijn, hebben we over het prijswinnende project Biosintrum gepraat. Wij waren daarbij betrokken voor het bouwkundige tekenwerk. Als afsluiting hebben we de studenten kennis laten maken met het werken met een ‘Dynamo script’ binnen Revit. Met dit script hoef je niet telkens dezelfde handeling te doen, maar kun je informatie en geometrie automatisch invoegen. Ze hebben dit geoefend met het tekenen van kozijnen.
De combinatie van de theorie vooraf en het in de praktijk brengen van het 3D-scannen gaf de studenten een boeiende afwisseling. We hebben veel informatie gedeeld en een goede basis gelegd voor de studenten om mee verder te werken. Tijdens de reguliere les gaan zij de door ons aangeleverde 3D-scandata verder behandelen en uitwerken.
Al met al een geslaagde sessie.
Jeffrey & Marcel