Van koop tot ontwerp
Archipunt is betrokken bij de verbouwing van de nieuwe woning van Kirsten, haar gezin en haar ouders. De boerderij in het buitengebied van Drachten wordt omgetoverd tot een meergeneratiewoning. De komende maanden nemen we je, in verschillende blogs, mee in het gehele proces: van koop tot planvorming, en van uitvoering tot oplevering.
Sinds het voorjaar van 2021 zijn Kirsten, haar gezin en haar ouders eigenaar van de boerderij. De beslissing tot aankoop van het pand was redelijk halsoverkop, maar in de huidige huizenmarkt ontkom je daar bijna niet meer aan. Door de grote boerderij te splitsen in twee woningen, wonen Kirsten haar ouders straks bij haar gezin op het erf. En er is plek voor de paarden van de familie.
Keuzestress
Kirsten en haar man hebben eerst zelf een aantal schetsen gemaakt. Die waren vooral praktisch en functioneel, zonder echte blikvangers. Ze waren op zoek naar een spectaculairder resultaat en vroegen aan Archipunt of er een architect kon meedenken. Kirsten: “We hebben zelf ruimtelijk inzicht, maar we hoopten dat we met een architect erbij toch tot iets spannends zouden komen”. Architect Jolanda ging met beide gezinnen (de ouders van Kirsten en Kirsten en haar gezin) in gesprek om alle woonwensen door te nemen. Daarop volgden nog gesprekken en schetsontwerpen waarin veel keuzes moesten worden gemaakt. Kirsten: “Toen we de boerderij kochten hadden we wel een idee voor de verbouwing, maar niks stond nog vast. We zijn ambitieus met Jolanda in de planvorming meegegaan”.
In het oorspronkelijke idee kwam de woning voor de ouders van Kirsten op de begane grond van het voorhuis. De verdieping zat niet in het plan. Met de komst van Jolanda als architect, werden deze plannen aangepast. De woning voor de ouders van Kirsten is uitgebreid naar de eerste verdieping. Beneden is de vloer uitgevlakt zodat deze levensloopbestendig is en boven is een slaapkamer met inloopkast ontstaan. In het achterhuis komt de woning voor Kirsten en haar gezin. Hier ligt de focus vooral op het behouden van de grote hoogte van de schuur. In het midden van de schuur komt daarom tussen de vier gebinten een tweelaags bouwdeel, gekscherend de ‘toren’ genoemd. Jolanda: “De toren staat vrij in de schuur en daaromheen krijg je allemaal aparte ruimtes. Dat maakt die enorme ruimte behapbaar, maar we behouden de hoogte en de beleving van de schuur.”
Compact, maar toch ruim
Tijdens het ontwerpen, puzzelde Jolanda om alle functies in de schuur een plek te geven, zonder deze ‘vol’ te bouwen. Er is een ruimte nodig voor het gezin van Kirsten om samen te zijn, er zijn aparte slaapkamers nodig en een werkruimte. De geplande bijkeuken wordt gemeenschappelijk en komt tussen de twee woningen in, zodat deze vanuit beide woningen toegankelijk is. Jolanda: “We hebben geprobeerd een heldere scheiding te maken tussen compact wonen, ruim wonen en de beleving van de schuur waar je binnen kunt baden in het licht. Daarvoor plaatsen we grote dakramen in het dak en verlengen we de ramen in de gevel tot aan de vloer. Door al die beglazing hebben beide gezinnen ook vanuit de woning een prachtig uitzicht.” aldus Jolanda.
Momenteel worden de plannen van Jolanda tot uitvoer gebracht en is de verbouwing in volle gang. Hierover de volgende keer meer!