Waarom je als vrouw in de bouw nooit de koffie haalt
Een paar weken geleden zonden twee radio-dj’s hun show tijdelijk uit vanuit een keet op een bouwplaats. Op sociale media deelden ze het vrolijke filmpje waarin de vrouwelijke radio-dj een groot dienblad vol koffie uitdeelt aan de groep bouwers. Toevallig allemaal mannen. Daarbij riep ze hard “Lekker effe, vrouw op de bouw he! Effe lekker die verzorging, heb je weer het idee dat je kind bent!”.
De mannen knikten en reageerden lachend. Gewoon een grappige opmerking. Of toch niet? Want, wat is er zo verzorgend en gezellig aan een vrouw op de bouw? Een interessant onderwerp, waar de meeste vrouwen in de bouw en andere technische beroepen niet graag op focussen. Omdat ergens aandacht op vestigen gezien kan worden als negatief. Bij Archipunt werken relatief veel vrouwen. Waarom is dat, en wat vinden zij van werken in de technische wereld?
In de bouw werkten in 2020 ongeveer 10% vrouwen, in de ingenieurswereld wat meer, rond de 30%. Bij ons is 37% vrouwen waarvan de helft een technische functie heeft. Onze werkzaamheden zijn, net als ons personeelsbestand, veelzijdig en divers. Zo hebben we vrouwelijke bouwkundigen, bouwkundig ingenieurs, architecten, modelleurs en constructeurs. Of je man of vrouw bent maakt volgens Archipunt geen verschil, zoals collega Annette zegt: “Je gaat niet op inspectie als vrouw, je gaat op inspectie als bouwkundige.” Als we een inspectie uitvoeren, is bij ons de kans groot dat in ieder geval één van de inspecteurs een vrouw is. Om inzicht te krijgen in de verhouding tussen vrouwen en mannen bij Archipunt, spraken we met Jaap, onze directeur.
Accepteer het onderscheid, maar stigmatiseer niet
Bij Archipunt werkt ongeveer de helft van de vrouwen in technische functies. Zoals Jaap aangeeft is dit zeker geen bewuste keuze: “Het is een veel bredere trend dat je meer vrouwen in de techniek ziet werken. Wat je bij veel bedrijven ziet gebeuren, is dat er vooral in de ondersteuning vrouwen werken, maar niet in de technische kant. Ook wij zien dat we op ondersteunende functies vooral sollicitaties van vrouwen krijgen, maar wat ons betreft kunnen die rollen net zo goed door een man worden vervuld. Het gaat erom dat je op een plek terecht komt die het beste bij jouw als persoon past.”
Dat er zoveel (technische) vrouwen bij ons werken vindt Jaap heel welkom. “Als ik hoger opgeleide vrouwen kan aannemen, die op hun gebied een bijdrage leveren, dan hebben die, zeker technisch gezien, mijn voorkeur. Daarmee zorgen we voor een beter evenwicht binnen het bedrijf en in de technische teams. Het is heel gezond om gemengde teams te hebben, het nuanceert en zorgt dat je geen bouwvakkersmentaliteit krijgt. Er was een tijd dat vrouwen standaard nagefloten werden door mannen in de bouw. Inmiddels is er een andere cultuur ontstaan waarin dat soort dingen niet meer getolereerd worden. Bij Archipunt hebben we dat vanaf het begin nagestreefd.”
Alhoewel we bij Archipunt niet de nadruk leggen op gender, zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Het is belangrijk om dat te erkennen en te accepteren volgens Jaap, zolang we er bewust van zijn niet te stigmatiseren. “Onderscheid is er nou eenmaal, het is goed om ons dat te realiseren. Op het moment dat je echter gedragskenmerken toeschrijft aan bijvoorbeeld gender, dan doe je mensen tekort.”
Stereotypering
We kunnen nadenken over het wel of niet hebben van beleid ten opzichte van vrouwen. Bijvoorbeeld door een vrouwenquotum in te stellen. Of we kunnen uitspraken doen over of er wel of geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, en we kunnen denken dat we in een tijd leven waarin de verschillen niet meer spelen. Maar dit beleid, deze wensen en die hoop worden ingehaald door de realiteit. Tijden zijn zeker veranderd, en over het algemeen word je als vrouw inderdaad niet meer nagefloten als je langs of op een bouwplaats loopt. Toch blijken we als vrouwen in de bouwwereld nog steeds het gevoel te hebben dat we anders behandeld worden dan de mannen.
Kirsten, Hilde en Annette merken dat er meer vrouwen bij Archipunt rondlopen dan bij andere bedrijven en ze ervaren dat als positief. Annette: “De hoeveelheid gespreksonderwerpen is breder. Ik hou niet van stereotyperingen, maar je merkt toch dat een groep vrouwen gemiddeld genomen andere koffieautomaatpraat heeft dan een groep mannen. Dat is heel prettig. Ik kan kiezen waar ik het over wil hebben. Ik merk ook dat communicatiestijlen verschillen, dat er meer ruimte is voor variatie.” Kirsten beaamt dit. Voordat ze bij Archipunt kwam werken, runde ze samen met haar vader een eigen bedrijf. Daar had ze eigenlijk nooit echt door dat ze een ‘vrouw in de bouw’ was. “Twintig jaar heb ik er amper bij stilgestaan dat ik een vrouw in de bouw ben. Ik deed gewoon mijn werk. Ik heb wel met enige regelmaat gehad dat er gebeld werd om te spreken met een constructeur, terwijl ze die al aan de telefoon hadden. Maar daar lach je dan om en dan ga je door. Bij Archipunt is het anders, dat komt ook omdat het vaker benoemd wordt en door bijvoorbeeld de onderwerpen waar je het met vrouwelijke collega’s over hebt.”